Inzerce nákupu
a prodeje
 Termíny aukcí v ČR
a zahraničí
 Jak inzerovat
prodej a prodávat
 Jak inzerovat
nákup a nakupovat
 Aktuality, informace,
názory, tipy
 Kontakt na nás
  

Barokní obraz vydražen za 6 milionů

Autor Redakce 
Redakce
Barokní obraz vydražen za 6 milionů
10 March 2003, 0:20
Obraz Diana a Endymion od italského barokního malíře Jacopa Amigoniho byl na sobotní aukci společnosti Dorotheum vydražen za 6 milionů korun. Stal se tak nejdráže prodaným obrazem v České republice za poslední tři roky a druhým nejdražším vůbec. Vyvolávací cena obrazu byla 500 tisíc korun.

"Jedná se o velice kvalitní dílo a očekávali jsem, že o něj bude velký zájem. 6 milionů ale bylo milým překvapením i pro nás", nechala se po aukci slyšet Mária Gálová, ředitelka aukčního domu Dorotheum. "Jde o jednu z nejvyšších částek, jaká kdy byla v České republice za obraz zaplacena. Tento úspěch je ještě o to cennější, že díla starých mistrů většinou cenově zaostávají za obrazy klasické moderny", dodala.

Celkově se prodala umělecká díla v hodnotě 18,4 milionů korun. Draženy byly nejen obrazy a grafiky, ale také sochy, užité umění a nábytek. Nového majitele našlo 51 procent z 419 nabízených položek.

Statisícové částky padaly ve všech kategoriích. Ze starých mistrů lze připomenout Portrét šlechtice od malíře van Dyckova okruhu (380 tisíc) nebo obraz neznámého mistra z doby kolem 1700 nazvaný Zlatý věk (170 tisíc). Z umění 19. století to byly například Podvečerní krajina s cestou od Antonína Chittussiho (170 tisíc) či Jana z Arku od Vojtěcha Hynaise (300 tisíc). Z prací české moderny je možné zmínit plátno Jana Smetany Jarní déšť II (260 tisíc) a olejomalbu Františka Grosse Interiér (320 tisíc). Velký zájem byl také o díla jihoslovanských malířů. Portrét paní Martiny Lovričové od Vlaho Bukovace se například vyšplhal ze 150 až na 550 tisíc korun.

V kategorii užitého umění se znovu potvrdil zájem o práce Pavla Janáka. Jedna z Janákových kubistických dóz byla vydražena za 100 tisíc, další dvě za 40, respektive za 50 tisíc korun. Za vyvolávací cenu 100 tisíc korun se prodala také drobná váza od Josefa Drahoňovského. Hranici sta tisíc překonal ještě pár diamantových náušnic z bílého zlata, prodaný za 130 tisíc korun.

Aukce se zúčastnilo 164 dražitelů přímo v sále a dalších 51 zájemců prostřednictvím písemného limitu a telefonního spojení. Celá aukce trvala téměř čtyři hodiny. Na místě licitátora se střídali Petra Hajská, Věra Skovajsová a Miroslav Zíka.

Obraz Diana a Endymion, který se stal nejúspěšnější položkou aukce, čerpá námět z antické mytologie. Zobrazuje bohyni přírody a lovu Dianu a jejího spícího milence, věčně mladého pastýře Endymiona. Dílo není signováno, tradičně je však připisováno italskému malíři Jacopo Amigonimu. Toto autorské určení potvrdil v znalecké expertize také Ladislav Daniel, přední český odborník na italské malířství 16. až 18. století. Upozornil mimo jiné na příbuznost s Amigoniho obrazem Betsabé, který se nachází ve sbírkách berlínské Gemäldegalerie.

Dnes nepříliš známý barokní malíř Jacopo Amigoni (1682-1752) se ve své době těšil značné úctě a úspěšně působil na předních evropských dvorech. Byl malířem bavorského kurfiřta, deset let pracoval v Anglii a poslední čtyři roky života prožil v Madridu ve službách španělského krále. Pocházel z Neapole, umělecké školení však získal v Benátkách. Stylově je proto řazen mezi benátské malíře.
Autor:

Email:


Téma:


Prevence spamu:
Zadejte, prosím, níže uvedený kód. Toto opatření je zde z důvodu zamezení automatického vkládání příspěvků internetovými roboty.
 ********   **     **  ********   ********   **    ** 
 **     **  **     **  **     **  **     **  ***   ** 
 **     **  **     **  **     **  **     **  ****  ** 
 ********   **     **  ********   **     **  ** ** ** 
 **         **     **  **         **     **  **  **** 
 **         **     **  **         **     **  **   *** 
 **          *******   **         ********   **    ** 
Příspěvek: