Inzerce nákupu
a prodeje
 Termíny aukcí v ČR
a zahraničí
 Jak inzerovat
prodej a prodávat
 Jak inzerovat
nákup a nakupovat
 Aktuality, informace,
názory, tipy
 Kontakt na nás
  

Olej Jana Zrzavého prodán za 600 000 korun

Autor Redakce 
Praha 29.11.2003
V minulosti několikrát vystavovaný olej Jana Zrzavého Z krátké vsi byl na sobotní aukci společnosti Dorotheum vydražen za částku 0,6 milionu korun. Celkový výnos aukce dosáhl 9,6 milionu korun včetně dražební přirážky. Draženy byly obrazy, grafické listy, kresby, fotografie, šperky, zbraně, užité umění a nábytek. Noví majitelé si vydražili 53 procent ze 445 nabízených položek.

"Jsme rádi, že olej Jana Zrzavého nás, podobně jako v předchozí aukci, nezklamal. Bohužel se však také potvrdil trend z říjnové aukce, kdy nejdražší položky v řádu několika statisíců, případně milionů, vydraženy nebyly. Bez nového majitele tak doposud zůstala nejvýraznější položka aukce, prezentující české umění přelomu 50. a 60. let - preparovaný obraz Mikuláše Medka z roku 1960 s vyvolávací cenou 1 milión korun a také výjimečné zajímavé plátno Václava Špály z roku 1933, zobrazující kytici v umělcově ateliéru s vyvolávací cenou 700 tisíc korun. Naopak levnější položky z užitého umění se prodávaly s vysokým cenovým nárůstem a ve velkém procentu", řekla po skončení aukce ředitelka Dorothea Mária Gálová.

Dalšími nejdražšími prodanými položkami byly Kalvodův olej Zima v lese, prodaný za 180 tisíc korun a pastel na papíře od Jana Preislera Studie k pokušení s dosaženou cenou 170 tisíc korun. Zajímavé ceny dosáhly také olej Jiřího Balcara z roku 1957, prodaný za 140 tisíc korun a pastel na papíře Hrající si děti od Josefa Čapka s dosaženou částkou 120 tisíc korun.
Z kolekce oblíbených krajinářů Mařákovy školy se kromě Kalvody prodalo všech pět děl malíře Františka Kavána od 30 do 95 tisíc korun a také Letní krajina Václava Březiny za 90 tisíc korun.

Nejdražěí prodanou položkou z užitého umění se staly stříbrné párové svícny v rokokovém stylu s cenou 130 tisíc korun. Zcela výjimečný soubor hyalitového skla ze slavných Buquojských skláren, zdobený malbou zlatem, byl kompletně prodán, a to v cenách od 35 tisíc do 100 tisíc korun. Všechny vydražil jediný zájemce, dražící po telefonu. Také kolekce designu slavného návrháře Ladislava Sutnara, zahrnující příbory, porcelánové a skleněné servisy, byla prodána, s výjimkou jediného servisu. Cenový nárůst u těchto položek se pohyboval od 100 do 300%, dosažené ceny od 5 do 38 tisíc korun.

O největší překvapení se postaraly lékárenské láhve, dózy a lahvičky, o které se strhl boj mezi zájemci v sále, dražiteli po telefonu i písemnými nabídkami. Ceny se u těchto sběratelsky atraktivních položek vyšplhaly až o 300-750%, kdy ve dvou případech dosáhly výjimečně vysokých částek 34 a 32 tisíc korun. Další lahůdkou, o kterou byl velký zájem, bylo plně funkční zubařské křeslo z počátku 20. století, které nakonec vydražil zájemce přímo v sále za rovných 40 tisíc korun.

Z nabídky hodin se prodalo pět položek, přičemž nejvyšší částku 65 tisíc korun dosáhly barokní skříňkové hodiny, u nábytku nejvyšších cen dosáhl přenosný barokní sekretář, zhotovený technikou Boulle v Německu kolem roku 1700, vydražený za 100 tisíc korun, dále dvoukřídlá skříňka podle návrhu Jana Kotěry za 70 tisíc korun a historizující intarzovaný stůl za 50 tisíc korun.

Aukce se zúčastnilo 153 dražitelů přímo v sále a dalších 71 zájemců prostřednictvím písemného limitu a telefonního spojení. Celá aukce trvala čtyři hodiny. Na místě licitátora se střídali Petra Hajská, Miroslav Zíka a Mária Gálová.
Autor:

Email:


Téma:


Prevence spamu:
Zadejte, prosím, níže uvedený kód. Toto opatření je zde z důvodu zamezení automatického vkládání příspěvků internetovými roboty.
 ********   **     **  **     **  **         **    ** 
 **     **  **     **  **     **  **    **    **  **  
 **     **  **     **  **     **  **    **     ****   
 **     **  **     **  **     **  **    **      **    
 **     **  **     **  **     **  *********     **    
 **     **  **     **  **     **        **      **    
 ********    *******    *******         **      **    
Příspěvek: