Inzerce nákupu
a prodeje
 Termíny aukcí v ČR
a zahraničí
 Jak inzerovat
prodej a prodávat
 Jak inzerovat
nákup a nakupovat
 Aktuality, informace,
názory, tipy
 Kontakt na nás
  

Aukční síň SOGA

Autor Dr.Chroustal 
Dr.Chroustal
Aukční síň SOGA
6 October 2002, 15:45
Opět se potvrdilo, jak špatná je situace na trhu se zahraničním výtvarným uměním v prostoru bývalého Československa. Na aukci 1.10.2002 aukční síň Soga se sídlem v Bratislavě nabídla kresbu Henryho Moora. Na první pohled šlo o padělek, což potvrdil i archív kreseb v The Henry Moore Foundation v Perry Green UK. Přestože jsem na tuto skutečnost před aukcí upozornil garanta aukce dr.Abelovského, přesto kresba s vyvolávací cenou 400000SKK byla prodána za 600000SKK. Nejsmutnější na tom je, že tento pan doktor je zakladatelem komory znalců umění, která má za cíl zkvalitnit odbornost slovenských znalců umění. Dr.Abelovský je výborný znalec slovenského i českého umění, ale evidentně špatný znalec evropského. Přitom na kresbě neseděly všechny rysy typycké pro Moora včetně signatury. Zmíněný pan doktor hrubě zanedbal etiku svého povolání. Navíc k dílu nebyl přiložen žádný posudek, provenance díla byla popsána jednou větou (Minulý majitel ji prý zakoupil v holandském obchodě s uměním). Je to ostuda a výstražně zvednutý prst pro budoucí zákazníky, kteří se naprosto nemohou spolehnout na posudky znalců. Nový "šťastný" majitel dal 640000SKK za "originální" kresbu, kterou lze běžně pořídit na internetu za několik set dolarů - viz např. tato adresa [cgi.ebay.com] .Přitom stačilo, aby si pan doktor zašel do knihovny a porovnal náměty a signatury Moorových kreseb z let 1948-50.
Michael Molak
Re: Aukční síň SOGA
7 October 2002, 1:42
Pán doktor Chroustal má bohužial pravdu. Sám som mal záujem na tejte škici, ale po po porade s odborníkmi ze Slovenskej národnej galérie, s písmoznalcom a po porade s pánom Mike Woodom z USA, ktorý leta sbírá európske umenie som od tohto zámeru upustil. Kunsthistorikom sa nepozdávala zejména už citovaná signatúra, ale tiež zposob kresby tužou - vraj pre Moora netypický. SOGA predávala falzifikát. Ma však desí to, že ich pán doktor Chroustal na to upozornil pred aukciou, ale oni na to nedbali - to je škandál !!!!!!! Zvlášť keď na svojich stránkach [www.soga.sk] pán doktor Abelovsky horlí proti falzifikátorom. Pikantné je i to, že je členom združenia súdnych znalcov umenia.
Černý
Re: Aukční síň SOGA
10 September 2004, 0:46
Kdyby SOGA nabízela jen tento padělek, ale tam se dějí přímo padělkové orgie. Ale je fakt, že vyhodit půl miliónu českých korun za padělek, tak to může leda naprosté zbohatlické hovádko a dobře mu tak. Jinak zásadně nesouhlasím s dr.Chroustalem: ve firmě SOGA nepůsobí žádný "výborný" znalec umění. To, co tam pustí do aukce, to je celoevropský primát. Podobnou četnost padělků v rámci jedné aukce i následných, lze vidět jen v dědických aukcích v USA.
Re: Aukční síň SOGA
25 February 2009, 15:46
Zašlite nám prosím zoznam súdnych znalcov v oblasti cert. obrazov.
Ďakujem
Autor:

Email:


Téma:


Prevence spamu:
Zadejte, prosím, níže uvedený kód. Toto opatření je zde z důvodu zamezení automatického vkládání příspěvků internetovými roboty.
 **    **  **    **  **     **  **     **  ********  
  **  **    **  **   **     **   **   **   **     ** 
   ****      ****    **     **    ** **    **     ** 
    **        **     *********     ***     **     ** 
    **        **     **     **    ** **    **     ** 
    **        **     **     **   **   **   **     ** 
    **        **     **     **  **     **  ********  
Příspěvek: