Inzerce nákupu
a prodeje
 Termíny aukcí v ČR
a zahraničí
 Jak inzerovat
prodej a prodávat
 Jak inzerovat
nákup a nakupovat
 Aktuality, informace,
názory, tipy
 Kontakt na nás
  

Květnová aukce Dorothea se blíží

Autor Redakce 
Na druhé letošní aukci pražského Dorothea, která se bude konat 22. května v Reneissance Prague Hotel, bude nabízeno 457 položek výtvarného umění a starožitností za vyvolávací ceny celkem 12.341.000,- Kč.
I v této aukci bude představena pestrá paleta velmi kvalitních děl různých epoch a žánrů, od děl pocházejících od 18. století až po současnost. České 19. století bude v aukci zastoupeno obrazem Ludvíka Kohla, Chrámový interiér s figurální stafáží z počátku 19. století, který bude vyvoláván z 260 000 Kč. Tento obraz je zajímavý především tím, že je zde zobrazen interiér barokního chrámu, což je u tohoto autora zcela výjimečné. Dále zaujme Portrét mladé dámy připsaný Františku Ženíškovi a mimořádné dílo Skalistá krajina od Júlia Mařáka. Tento olej na plátně bude v aukci nabízen za vyvolávací cenu 360 000 Kč. Českou malbu počátku 20. století reprezentuje obraz Otakara Nejedlého Z Cejlonu a čtyři obrazy oblíbeného českého krajináře Václava Radimského. Krajináři Mařákovy školy jsou zastoupeny díly Františka Kavána, Jaroslava Panušky a olejem Vnitřek lesa od Ferdinanda Engelmuellera. Jedním z pozoruhodných děl zahraničních umělců je bezesporu plátno ruského malíře Nikolaje Petroviče Bogdanova Bělského Snídaně, které bude v aukci nabízeno za vyvolávací cenu 280 000 Kč. Z české meziválečné malby zaujmou plátna Václava Rabase Krajina a Polní kvítí. Z klasické avantgardy přiláká pozornost Zátiší s fíky Otakara Kubína, jenž bude vyvoláván ze 180 000 Kč a Kytice ve váze od Václava Špály s vyvolávací cenou 160 000 Kč. Za zvlášť zajímavý lze považovat drobný obrázek (7 x 13 cm) Hruška Františka Muziky z roku 1942. 60. léta 20. století budou prezentována Nezobrazující kompozicí od Čestmíra Kafky a Katedrálou Jaroslava Paura. Zvláštní zmínku si zaslouží rozsáhlá kolekce kreseb sochaře Františka Bílka, pastel Hlava od Jana Zrzavého (200 000 Kč) a překrásný kvaš Stavění sněhuláka od Josefa Lady (180 000 Kč). Sběratele fotografií jistě osloví několik fotografií Josefa Sudka, Františka Drtikola a Zdenko Feifara.
Speciální zájem mezi rakouskými milovníky umění vyvolá zcela určitě bronzová busta císařovny Alžběty od V. Tilgnera, která se bude dražit od 100 000 Kč.
Z bohaté nabídky užitého umění zaujme velmi dekorativní stříbrný tác s tepanými figurálními výjevy s vyvolávací cenou 40 000 Kč a kolekce stříbrných tabákových dóz. V nabídce keramiky vynikají dvě delfské vázy flétnového tvaru, kropenka se Sv. Veronikou a rozsáhlá kolekce figurálního porcelánu. Z míšeňské produkce je výjimečná Skupina hrajících si dětí od Konráda Hentschla, rosenthalská porcelánka je zastoupena řadou figur "tanečnic". Neopakovatelná je nabídka velikonočního porcelánového vajíčka carevny Marie Fjodorovny s vyvolávací cenou 30 000 Kč. Z kvalitní kolekce českého skla zaujmou především řezané poháry od slavných sklářů Ladislava Přenosila, Božetěcha Medka a Alfréda Fritscheho ve vyvolávacích cenách od 10 000 do 18 000 Kč. Pro sběratele může být velmi zajímavým také nástolec ve stylu art deco zhotovený ve sklárně v Klášterském Mlýně.
Zcela výjimečná je nabídka anglických barokních hodin signovaných hodinářem Claudem Du Chesne. Komplikovaný stroj hodin ukazuje kromě času také dny v týdnu, měsíce, datum, lunární fáze a hrací stroj hraje dvě melodie. Vyvolávací cena hodin starých tři sta let je 160 000 Kč.
Autor:

Email:


Téma:


Prevence spamu:
Zadejte, prosím, níže uvedený kód. Toto opatření je zde z důvodu zamezení automatického vkládání příspěvků internetovými roboty.
 **         **    **  **     **  ********   **     ** 
 **    **   **   **   **     **  **     **  **     ** 
 **    **   **  **    **     **  **     **  **     ** 
 **    **   *****     **     **  ********   ********* 
 *********  **  **    **     **  **         **     ** 
       **   **   **   **     **  **         **     ** 
       **   **    **   *******   **         **     ** 
Příspěvek: