Inzerce nákupu
a prodeje
 Termíny aukcí v ČR
a zahraničí
 Jak inzerovat
prodej a prodávat
 Jak inzerovat
nákup a nakupovat
 Aktuality, informace,
názory, tipy
 Kontakt na nás
  

Porcelánová soška vydražena za 850 tisíc korun

Autor Redakce 
O největší rozruch na druhé letošní aukci společnosti Dorotheum Praha, pořádané dne 22.5.2004 v Renaissance Hotel, se postarala porcelánová soška od Konráda Hentschla z míšeňské produkce Skupina hrajících si dětí, o kterou je mezi sběrateli obvykle velký zájem. Vyvolávána byla ze 40 000 Kč a zájemce po telefonu ji nakonec získal za 850 000 korun. Nárůst ceny tak dosáhl více než 2000 procent. Celkový výnos aukce přesáhl 13 milionů korun včetně přirážky. Draženy byly obrazy, grafické listy, kresby, fotografie, sochy a plastiky, sklo, porcelán, šperky, asiatika, zbraně, osvětlovací tělesa, hodiny a nábytek. Nového majitele našlo 50 procent ze 471 nabízených položek.


Nejdráže prodanou položkou se stal podle očekávání olej ruského malíře Nikolaja Petroviče Bělského Bogdanova "Snídaně, který byl vyvoláván z 280 000 korun a prodán za 950 000 korun.. O obraz projevilo zájem množství zájemců, především ze zahraničí. Dražilo se v sále proti písemným nabídkám a po sedmi telefonech. Úspěšným byl nakonec sběratel na telefonu z Litvy, který měl z úspěchu velkou radost.", řekla po skončení aukce ředitelka Dorothea Mária Gálová.

Dalšími nejdražšími prodanými položkami byl obraz Ludvíka Kohla Chrámový interiér s figurální stafáží z počátku 19. století, který byl vyvoláván z 260 000 Kč a prodán za rovných 400 000 Kč. Tento obraz je zajímavý především tím, že je zde zobrazen interiér barokního chrámu, což je u tohoto autora zcela výjimečné a dále Podzimní zátiší Josefa Lauera prodané také za 400 000 Kč.
Již tradiční zájem byl také o kresby Josefa Lady. Půvabné Ladovo dílo Stavění sněhuláka bylo vydraženo za 380 tisíc korun. Mimořádné dílo Skalistá krajina od Júlia Mařáka bylo prodáno za 360 tisíc korun a za stejnou cenu také Letní krajina s potůčkem od Václava Radimského. I ostatní tři obrazy Radimského našly svého nového majitele. Chalupa u vodní hladiny za 180 000, Krajina s vodní hladinou za 100 000 a další Krajina s vodní hladinou za 80 000 korun.
Obraz Otakara Nejedlého Z Cejlonu byl prodán za 140 000 korun.

Položkami s největším nárůstem se staly kazeta na likér ve tvaru knih s nárůstem ceny téměř o 800% a s dosaženou cenou 80 tisíc korun, dále pak empírový dřevěný vyřezávaný lustr s nárůstem téměř 400% a dosaženou cenou 95 tisíc korun. I o zcela výjimečné anglické barokní hodiny signované hodinářem Claudem Du Chesne s komplikovaným strojem hodin a hracím strojem se dvěmi melodiemi byl velký zájem. Vyvolávány byly ze 160 000 Kč a dražili jej zájemci v sále, na písemný limit i několik zájemců po telefonu. Nakonec byly prodány za 320 000 Kč.

Aukce se zúčastnilo 112 dražitelů přímo v sále a dalších 71 zájemců prostřednictvím písemného limitu a telefonního spojení. Celá aukce trvala téměř čtyři hodiny. Na místě licitátora se střídali Mária Gálová a Miroslav Zíka.
Autor:

Email:


Téma:


Prevence spamu:
Zadejte, prosím, níže uvedený kód. Toto opatření je zde z důvodu zamezení automatického vkládání příspěvků internetovými roboty.
 **    **  ********   ********   **     **        ** 
 **   **   **     **  **     **  **     **        ** 
 **  **    **     **  **     **  **     **        ** 
 *****     ********   ********   *********        ** 
 **  **    **         **         **     **  **    ** 
 **   **   **         **         **     **  **    ** 
 **    **  **         **         **     **   ******  
Příspěvek: